Ekimle ilgili onlarca soru aklınıza gelir bu soruların sık karşılaşılanları ile ilgili cevapları onlarca sayfada bulabilirsiniz. Bu sayfada sıkça sorulanları değil de daha çok seyrek olarak sorulan daha doğrusu aykırı soruları ve bunların cevaplarını okuyabilirsiniz. Aydınlatıcı olduğunu ümit ediyorum.
Sentetik Saç Ekimi
Biofiber denilen 15-45 santimetre uzunluğunda misinaya benzer sentetik ipe benzer liflerin kafa derisine gömülerek ekilmesidir.Kullanılan materyal propilen yapısında olduğu için vücut tarafından reddedilme ihtimali düşüktür.
Biofibre çatala benzer özel iğnesi yardımıyla tek tek saçlı derinin içine yerleştirilir.Saç ekiminden daha kolay bir işlemdir çünkü ekilecek materyal hazırdır yani ense yada sakaldan almak gibi ek iş gerektirmez..Ensesinde veya vücudunda alınabilecek yeterli sayıda kıl kökü olmayanlar için çözüm olarak düşünülebilir.
Doğal saçlar gibi yıkanabilir ve taranabilir.Ancak sıcak hava ve çeşitli kimyasal maddeler yapısını bozabileceğinden kuaför işlemleri uygulanması önerilmez sadece bir kez şekil verilebilir.Ekilen suni materyal uzamadığı için kesilmez,tıraş edilmez.Doğal saç ekimiyle kıyaslandığında pahalı bir işlemdir( 1 biofibre 2.5 euro+ekim ücreti).
Suni Saç Ekimi Sonrası Şu Sorunlar Yaşanabilir
Her yıl % 5-10 kadarı tarak ve benzeri çekmeler sonucu dökülebilir.
Diplerinden iltihap benzeri reaksiyon ve sivilceler oluşturabilir.
Vücut tarafından reddedilebilir(sayı arttıkça reddedilme ihtimali artar) bu durumda hepsinin çıkarılması gerekir.
Ret sebebiyle çıkarıldığında çok kötü görünen çukurluklar oluşabilir.
Saç gibi görünür ama saç gibi şekil verilemez.
Sıcak hava verildiğinde kalıcı olarak şekil değiştirebilir, kıvrılabilir, yanabilir.
Zaman içinde yüzey parlaklığını yitirerek matlaşabilir.
Protez saç gibi yıprandığında değiştirilemez.
Bu negatiflikler sebebiyle suni saç ekimi yapılmamaktadır.
Saç Ekimi Caizmidir
Bu konuda toplum tarafından din alimi olarak kabul eden kişilerin farklı görüşleri olmakla birlikte en akla yatkın olan caiz olduğu yönünde olandır. Kişisel fikrim şudur; doğuştan olan yıllar sonra hastalık olarak değerlendirilen sebeple dökülen bir kayıptır ve yerine konması mantıklı bir yaklaşımdır. Diğer taraftan saçın psikolojik olduğu kadar fiziki yararları da vardır. Kendimden biliyorum güneşte kafanın yanması dayanılmaz bir şeydir.
Saç Ekimi Sonrası Kabuk Nasıl Temizlenir
Saç ekimi sonrası kabuk tüm deri yaralanmalarında oluşan kabuklanma gibi bir tabakadır. Aslında vücudun dış etkilere karşı yarayı korumak amacıyla yaptığı bir tabakadır. Kan ve salgılarla oluşur. Saç ekimi yapılırken binlerce delik veya kanal açılır, bu delik yada kanal açılırken bir miktar kanama olur aynı şekilde kökler yerleştirirken de bir miktar kanama olur, tüm bu işlemler küçük de olsa yaralanmadır.
Saç ekim yapılırken ve sonrasında bu kan temizlenmeye çalışılır ancak ne kadar uğraşılsa da bir miktar kan kalır ve pıhtılaşır işte saç ekimi sonrası kabuk oluşturan en önemli etken bu pıhtılar ve vücudun sonradan yaptığı salgılardır.
İkinci sebepse açılan kanalların oluşturduğu yaraların olduğu alana vücudun yaptığı yara kabuğudur. Kanal açılması sebebiyle saç ekimi sonrası oluşan bu kabuk bildiğimiz yara kabuğu gibidir ve pıhtıya kıyasla daha serttir. Daha sert ve dokuya daha fazla yapışık olduğu için pıhtıdan zor temizlenir ve en son temizlenenlerse bunlardır.
Saç ekimi sonrası oluşan kabuk zararlımıdır
Aslında zararı yoktur ama kabuğun altında mikrop ürerse iltihap köke ilerleyip kökleri öldürebilir, klinikler saçlı derideki iltihaptan korktukları için korunma amaçlı antibiyotik verirler. İltihap riskini azaltmanın en etkili yolu oluşan bu kabukları doğru ürünle ve uygun zamanda temizlemektir.
Saç ekimi sonrası kabuk altında mikropların çoğalmasına müsait bir ortam oluşturduğu için iltihaplanma riskini artıran bir durumdur. Kafa derisi iyi kanlandığı için mikrop kapma riski düşüktür.
Saç Ekimi Kabuklanma Nasıl Temizlenmelidir
Uygun temizleme solüsyonlarıyla temizlemek gerekir
Saç ekimi sonrası yıkama için kullanılacak ürünlerde şu özellikler olmalıdır
– Mikrop öldürücü etkiye sahip olmalıdır
– Kolay uygulanmalıdır
– Kolay temizlenmelidir
– Kabukları çabuk ve iyi yumuşatmalıdır
– Çok kolay köpüren şampuan yada tercihen hazır köpük olmalıdır
– Oluşan köpük ciltten rahat uzaklaştırılmalıdır
– Yumuşatma amaçlı kullanılacak ürün kesinlikle yağlı olmamalıdır
– Gereksiz yer pahalı olmamalıdır
Saç Ekimi Sonrası Kaşıntı
Ekim yapılan bölgedeki kaşınma bazen hastayı bezdirecek düzeylerde olabilmektedir.Gerek köklerin alındığı yerde gerekse ekimin yapıldığı yerde binlerce delik şeklinde küçük yaralanma olur.Bütün yaralanmalarda olduğu gibi deliklerin açıldığı yerde çok sayıda doku reaksiyonu olur.Genel olarak iyileşme reaksiyonu denen bu doku reaksiyonu ilk 2-3 hafta yoğun sonra giderek azalan değişiklikler olur.Halk arasında da kaşınmanın yara iyileşmesinden kaynaklandığına inanılır ve bu doğrudur.
Ekim yapılan bölgedeki doku değişiklikleri
- Kılcal damarların genişlemesi
- İyileşmeyi sağlayan faktörlerinin artması
- Mikroplara karşı savunma hücrelerinin çoğalması
- Ödem (şişlik).
Bunlar devam ederken ekim yerinde daha fazla olmak üzere alım ve ekim yerinde çeşitli düzeyde kaşıntı olur,bazen kişiyi bezdirecek düzeylere çıkabilir.Kaşıntının şiddeti ekim tekniği ile yakından ilgilidir,ensede motor kullanarak kök alınması elle kök alımına kıyasla çok daha fazla kaşıntı yapar çünkü motorla alım dokuya daha fazla travma yapar.Ekim işleminin yapılma şeklide ekim yerindeki kaşıntı miktarını etkiler;kanal açılarak yapılan ekimde kanallar kesici aletle 2-2.5 mm lik kesikler şeklinde yapılır,kanallar kesilerek değil de iğne ile açılırsa delikler cildi kesmeden 0.7 mm şeklide açılır doğal olarak yaralanma şiddeti ve kaşıntı çok daha az olur.Neredeyse ekim yapılan her vakada kaşıntı olur ancak çok değişik düzeylerdedir.Ekim yaptıran kişi köklere zarar vereceğim korkusuyla istediği gibi kaşıyamaz ve huzursuz olur.
Saç Ekimi Sonrası PRP
PRP (Platelet-rich plasma) kelime olarak Plazma Rich Platelet kelimelerinin baş harfleridir.Türkçesi kanama olan yerde pıhtı oluşturarak kanamayı durduran “kan pulcuklarından zengin serum” anlamına gelir.
Saç ekimini daha çekici hale getirmek için maliyeti 15 TL olan ama 500 TL ye uyguluyormuş ta ekim yaptırana bedava yapılıyormuş ifadesi kullanılmaktadır.
PRP nin reklamını yaparken olabildiğince sık bir şekilde “kök hücre” kelimeleri kullanılmaya çalışılmaktadır ama elde edilen pulcukların (trombosit) kök hücre diye bilinen hücreyle yakından uzaktan ilişkisi yoktur.Trombosit dediğimiz bu pulcuklara kök hücre demek için bilgisiz olmak yetmez aynı zamanda ciddi düzeyde sahtekar olmak gerekir.
Tanıtım yazılarında bilimsel bir uygulamaymış gibi anlatılan ve bir çok ülkede yapıldığı söylenen PRP bilimin kaynağı olan üniversitelerde yapılmamakta sadece parasal ilişkinin olduğu kurumlarda yapılmaktadır.
Uygulamada kişiden 10 ml kan alınır işlem yapılarak içinde 0.3 ml kadar kan pulcuğu olan serum elde edilir, elde edilen bu serum kafa derisine yüzeyel olarak enjekte edilir.(Benzer uygulama “cilt geçleştirme” adıyla cildi kırışan kişilerin duygu ve beklentilerini sömürmek içinde kullanılmaktadır.)
Sonuç olarak PRP
– Üzerinde hiçbir deneysel çalışma yapılmamış
– Hiçbir bilimsel desteği olmayan
– Bilimsel kurumların (üniversite ve eğitim hastaneleri) hiçbirinde uygulanmayan
– Etkinliği kanıtlanmamış ve bu konuda herhangi bir çalılşma yapılmamış
– Bilim adına yayınlanmış hiçbir text bookta geçmeyen
– Teknolojik bir uygulama havası verilsede enjektör ve basit bir santrifüj olan her yerde yapılabilen
– Güncel yazıların çıktığı tıbbi dergilerin güvenilir olanlarında adı bile geçmeyen bir uygulamadır.
– Bu kadar bilgi ışığında PRP li saç ekiminden söz etmeye bile gerek yok sanırım
Saç ekimi yaptırdıysanız, sigara içmeyin, besleyici tablet kullanın bunlar yeter bir de yıkamada doğru ürün kullanın bu şekilde de zarar vermemiş olursunuz, bu tür bilimsel havası verilmiş uygulamalardan uzak durun böylece boşa para harcamamış ve acı çekmemiş olursunuz.
Benzer uygulama mezoterapi etkinlik ve uyulama amacı açısından PRP den farksızdır.
Ekilen Saç Dökülür mü?
Bu sorunun cevabı hem evettir hem hayırdır, şöyle ki şok dökülme denilen geçici dökülmeyi ayrı düşünürsek sonraki dönemde ileriki yıllarda dökülme olması kaçınılmazdır.
Her ne kadar saç ekimi yapan yerler “asla dökülmez” dese de ekilen saçlar dökülür. Sebebi şu şekilde izah edilir; DHT hormonuna duyarlı olan üst kısımlar dökülür ancak ense kısmı DHT ye dirençli olduğu için DHT etkisiyle dökülmez. Ancak ileri yaşlarda yani 60 lardan sonra testosteron hormonu köke zarar vermeye başlar ve enseden de dökülme olur. Testosteronun zararlı etkisi DHT ye göre çok daha düşük olduğu için ense kısmından dökülme daha az olur ve asla tepe kısmı gibi tam kel hale gelmez.
Ekim yapılsın yada yapılmasın, saç dökülme sorunu olsun yada olmasın hiç kimsenin ense saç sıklığı 18 yaşıyla 60 yaşında aynı değildir bu ensedeki saçların da zamanla dökülebileceğinin en önemli kanıtıdır.
Tabi burada 60 yaşından sonra ekilen saçların dökülmesi önemsenmediği için dökülmez denir. Tabi 70 yaşında saç ektirenler de vardır.
Yaşlanmaya bağlı olarak ekilen saçların dökülmesi
60 lı yaşlardan sonra yaşlanmaya bağlı olarak doku beslenmesi azalır ve hücre yenilenme hızı yavaşlar. Hücre yenilenme hızının yavaşlaması doku yenilenmesini de yavaşlatır ve ense bölgesi ve ekilenler dahil kafanın her yerinden kayıp olur.
Ekilen saçların dökülmesi önlenebilirmi
DHT nin zararlı etkisini, önleyen çok sayıda ilaç olmasına rağmen testosteronun zarını engelleyen ürün pek bulunmamaktadır yani uzun vadede olacak dökülmeyi engellemek mümkün değildir.
Ancak gerek yaşın ilerlemesine bağlı gerekse testosterona bağlı zayıflama saç ve tırnak vitamini olarak ta bilinen B7 vitamini alınarak azaltılabilir, saçlar güçlendirilebilir.
Ekilen saçların dökülmesinin bir diğer sebebi de geçici şok dökülmedir. Şok dökülme kılın dönem değişiminden kaynaklanan bir durumdur ve çoğu hastada görülür. Yine 10 mg B7 vitamini alınarak dökülme miktarı azaltılabilir.
Saç Ekimi Kaç Yaşında Yapılır
Ekim estetik bir uygulamadır ve bütün estetik uygulamalar gibi belirli yaşta olması aranır ama burada önemli olan sorunun ne olduğu ve nasıl oluştuğudur.Örneğin burnunda kemer olan birine 13 yaşında ameliyat yapılmaz çünkü 18-20 yaşına kadar burunda şekil değişiliği devam edebileceği bilinir.Şekil değişimi hoş olmayan bir görüntüye sebep olup yeniden ameliyata ihtiyaç duyulabilir ama sorun doğuştan varsa ve gelecekte değişiklik beklenmiyorsa 1 yaşında bile bu ameliyat yapılabilir.
Saç ekimi kaç yaşında yapılmalıdır şeklinde sorunun cevabı da duruma göre değişir.
Saç ekiminde yaşın önemi yoktur her yaşta yapılabilir önemli olan yaş değil ekim planıdır.Buna şöyle bir örnek verilebilir; 21 yaşında saç ekimi düşünen birine 17 yaşındaki saç çizgisine göre plan yapılır ve buraya ekim yapılırsa ilk birkaç yıl güzel görünür ama saç dökülmesi 28 yaşına kadar yoğun olarak devam edebileceğinden dökülüp ekim yapılan yerin gerisi açılırsa bu onarılması çok zor bir kötü görünüme sebep olur.
Dökülme problemi kalmamış kafasında geniş açıklığı olan birine sonraki seanslarda geri kalan alana ekilir diyerek sadece ön 2 cm lik banta sık ekim yapılır ve sonra ekilebilecek kök kalmazsa bu durumda da önde şapka gölgeliği gibi bir görünüm olur,yine çok geniş açıklığı olan birine az sayıda ekim yapıldığında özellikle yatık ekilmemişse çok seyrek ve suni bir görünüm olurki bu da kişide ciddi rahatsızlığa sebep olabilir.
Saç dökülmesinden en çok rahatsızlık duyulan yaşlar 20-25 yaşlarıdır ve genellikle öne 1-3 cm lik çizgi şeklinde ekimle eski görünüme kavuşma beklentisi vardır ama bu yaşlarda çok öen yapılacak ekim sonraki yıllarda dökülmenin devam etmesine bağlı olarak geriler açıldığında kişide görsel çirkinliğe sebep olmaktadır.Saç ektirdiğine pişman olanların çoğu bu şekildedir.
Birde tepeye ekim sorun olabilmektedir aşağıdaki resimde de görüleceği gibi tepede dar bir alana ekilen saçlar etrafının dökülmesi sonucu denizin ortasındaki palmiye adası gibi görünmektedir.
Bunun gibi örnekler çoğaltılabilir.
Saç ekiminde önemli olan yaş değil doğru plan yapabilmektedir.18 yaşında bile ekim yapılabilir ama gelecekte olabilecek dökülmeler öngörülerek ekim iyi planlanmalıdır.Tabiki plan yapılacak diğer önemli bir konuda kişiden ne kadar saç kökü alınabileceğidir.Kişinin ense sıklığı ,sakalından ve göğsünden alınabilecek kök sayısı kabaca tahmin edilip ona alınabilecek kökler belli bir plan dahilinde yapılmalıdır.
Saç ekimi yaptıracak kişinin yaşı 27 den daha düşükse ve dökülmesi erkek tipi dökülmeyse ekim planı bu bilgiler ışığında yapılmalıdır.Özellikle öne ekim yaptıracak kişi mümkün olduğunca kendisine en yakışan ve en geriden olacak şekilde bir ön çizgi belirlemelidir.
İleri yaş hastalar da ekimin yaş sınırı yoktur,makul ve mantıklı olmak kaydıyla 80 yaşında kişiye bile ekim yapılabilir.
Dökülmenin devam edeceği planlanmadan tepeye ekim yapılmış daha sonra etrafı dökülünce ekilen saçlar kötü bir görünüme sebep olmuş.Ekim yaşı böyle durumlarda önem arz eder.
Göğüs Kılından Saç Ekimi
Vücuttaki her kılın yeri değiştirilebilir, en sık uygulama ense olsa da göğüs, sakal, koltukaltı, etek bölgesi gibi vücudun her yerindeki kıl kökü saç ekiminde kullanılabilir.
Ense donör alanı yetersiz olan yani ensesi seyrek olan kişilerde ekilecek kök yetersiz olduğundan diğer donör alanlardan alınarak ekim yapılabilir.Ense dışında donör alan olarak sakal ve vücut kılları akla gelir bunlardan sakal kılı saçtan bile kaliteliyken vücut kılları saçtan kalitesizdir.Vücuttaki göğüs kılı dışındakilerin kalitesi genellikle ekilemeyecek kadar düşük olduğundan sadece göğüs kıllarından saç ekimi yapılabilir.Özellikle yüksek kaliteli göğüs kılına sahip kişilerde elde edilecek saç sıklığını artırmak için bu alandan ekim yapılabilir ancak her halükarda göğüs kılları saç ve sakala göre daha az dolgunluk sağlayacaktır bunun iki sebebi vardır.
1-Enseden alınan greftlerde 1-2-3 kök içeren greftler olurken göğüsten alınan greftlerin tamamı bir kök içerir yani aynı emek çekilmesine ve aynı ücret ödenmesine rağmen çıkacak saç teli sayısı daha azdır
2-Göğüs kılları çok kaliteli gibi görünse dahi saçtan daha kalitesizdir ve 3 göğüs kılı ancak 2 ense kılı kadar dolgunluk sağlayabilir,göğüs kılı kalitesiz kişilerde bu durum daha da kötüdür.
Tüm bu bilgiler ışığında göğüs kılıyla saç ekimi yapılıp dolgunluk sağlanabilir ama beklenti düşük düzeylerde olmalıdır ve eğer varsa sakal kılları tercih edilmelidir çünkü sakal kılları daha kalitelidir.
Başkasından Saç Ekimi Yapılır mı?
Böbrek nakli uzun yıllardır yapılıyor,akciğer, karaciğer, kalp nakli derken son yıllarda kol bacak nakli ve özellikle yüz nakli hızla yaygınlaşmıştır.Akla şu soru geliyor “neden her organ başkasından naklediliyor da saç nakli yapılmıyor ? “.
Tabiki tüm organlar gibi saç ta başkasından kök alımıyla saç nakli şeklinde yapılabilir ama burada çok ciddi bir sorun vardır.Bu güne kadar nakledilen organlar daha çok hayati organlardır,yani kazanım çok fazladır bu kazanımı fazla olması sebebiyle nakil sonrası kullanılan ve çok yan etkisi olan ilaçları kullanmaya değmektedir.
Organ nakli sonrası kullanılan ilaçların ciddi yan etkileri yanı sıra aylık 5 000-20 0000 TL arasında bedelleri vardır ve sigorta kurumları bu bedelleri % 100 oranında karşılamaktadır.
Saç ekimi sonrası bu yan etkilere ve bu bedeller katlanmak mantıklı ve pratik değildir çünkü saç eksikliği hayati bir sorun değildir bu sebeple başkasından saç nakli teknik olarak yapılsa bile pratikte yapılması mümkün değildir.
Başkasından saç nakli sadece bir durumda yapılabilir o da tek yumurta ikizleridir.Tek yumurta ikizlerinde doku uyumu % 100 olduğu için nakil yapılabilir.