Her bir saç kılıfına bağlı bulunan yağ bezlerinin sayısı, aktivitesi ve androjenik hormonların kontrolünde gerçekleşir. Saçın yağlanması cinsiyet hormonlarının salgılanmaya başlandığı ergenlik döneminde başlar ve özellikle testosteron hormonundaki artışa paralel artar.
Erkeklerde erkeklik hormonu seviyesi daha yüksektir bu nedenle erkek saç derisi, kadınlarınkine göre daha yağlıdır. Saç derisinde yağlanma aynı zamanda kalıtsal ve yapısal bir durumdur. Saçtaki yağlanma kozmetik ürün kullanımı ile durmaz ancak saçın yağlı görünmesi doğru ürün kullanımı ve bakım alışkanlıkları ile kontrol altına alınabilir.
Saçta Yağlanma Nasıl Önlenir?
Öncelikle beslenme alışkanlıkları gözden geçirilmeli ve değiştirilmeli, sağlıklı yiyecekler tüketilmeye özen gösterilmeli.
Saç ve saçlı deri kuru olduğu zaman, saç derisi saçın nemlendirilmesi için daha fazla yağ üretir. Bu nedenle derinin ısınmasına sebep olan saç şekillendiricilerini kullanmayın.
Saçlı deriyi çok fazla kuruttuğu için banyo yaparken aşırı sıcak su kullanımından kaçının. Sıcak su yerine ılık su ile saçlarınızı yıkamalısınız.
Eğer saçlarınızın yağlanması çok fazla ise ve bu durumdan çok rahatsızsanız öncelikle market şampuanlarını kullanmayı bırakın. Saçınıza uygun bitkisel yada medikal kullanmalısınız. Şampuanınızı ve saç kreminizi seçerken yağlı saçlar için özel olarak üretildiklerinden emin olmalısınız.
Saçları taramak, derideki yağın saçlara ulaşmasını hızlandırır. Bu nedenle saçlarınızı sık taramaktan kaçının.
Saç Kremini Saç Diplerine Uygulamayın
Gün içerisinde yağlanan saçlara sahipseniz kuru şampuan kullanmalısınız. Kuru şampuanı saç diplerine uyguladıktan sonra birkaç dakika bekleyin ve geniş dişli bir tarakla saçlarınızı tarayın.
Saç şekillendirmede kullanılan ürünleri (saç köpüğü, jöle veya saç spreyi gibi) saçlı deriye ve kıl köklerine uygulamayın. Duştan çıkınca saçlarınızı havlu ile kurulayın, kurulamak için saç kurutma makinesi kullanmayın.
Saç Yağlanması Saçı Döker mi?
Aslında bu şikayetle gelen kişilerin önemli bir kısmın da dökülme vardır ve saç miktarı azalmıştır. Fakat deri aynı miktarda yağ salgılamaya devam etmektedir, saç miktarı azaldığı için kalan saçlara düşen yağın miktarı arttığı için böyle hissedilir.
Yani yağlanmanın saçı dökmesinden çok dökülme olanlarda yağlanma fazla hissedilir. Yağlı egzama saç dökülmesi yapabilir, Egzama varsa (seboreik dermatit) tedavi edilmelidir. Tedaviyle düzeldiği halde hala dökülmeye devam ediyorsa diğer dökülme nedenleri araştırılmalı ve duruma göre tedaviye başlanmalıdır.
Saç Yağlanmasının Faydaları Nelerdir?
Saçlı derideki yağın kaynağı, deri altında bulunan yağ bezlerinin salgıladığı sebumdur. Bu yağ aslında saçlı derinin pH düzeyini ayarlar, cildi bakteri ve mikroplardan korur. Sebum, saçlı deriyi ve saçı nemlendiriyor. Derinin savunma sistemini destekliyor. Saçın kolay kırılmasını önlüyor.
Saçta Yağlanma Kaşıntı Yapar mı?
Genellikle yağlanma ve kaşıntı birlikte olur. Kaşınma olması yağlanmanın asıl nedeninin mantar olduğunu düşündürür ve yapılan mikroskopik incelemelerde bu grup hastaların % 70 kadarında malesezia furfur adlı mantar tespit edilmiştir. Temel sorunun iyileşmesi kaşıntının da yok olmasını sağlar. kaşıntı yağlanma olmadan da görülebilir. Yoğun mantarda kaşıntı sık görülen bir şikayettir. Yağlı egzama ya da seboreik dermatit denilen bu durum bir tür deri hastalığıdır.
Saç Yağlanması Bit Yapar mı?
Saçların yağlı ya da kuru olması bitlerin bulaşması için ya da yağlı saçta bitlerin barınması için hiç bir önemi yada rolü yoktur.
Bitlenme de en önemli faktör yakın temastır. İnsandan insana bulaşır.
Arkadaşlar ,aile fertleri özellikle çocuklar veya komşu ile olan yakın temastan dolayı bulaşabilir. Saç biti çok bulaşıcıdır. Yakın vücut teması, paylaşılan giysiler, şapka, tarak ve saç fırçaları gibi kişisel eşyalarla kişiden kişiye bulaşabilir.
D Vitamini Eksikliği Saç Döker mi?
Saç dökülmesinin en önemli nedenlerinden birisi de vitamin eksikliğidir. D vitamini eksikliğinin de saç dökülmesinde rol oynadığı bilinmektedir. Özellikle Allopecia Areata da yani saçkıranda D vitamini eksikliğinin hazırlayıcı faktör olduğu düşünülmekte ve D vitaminin tedaviye eklenmesi ile daha başarılı sonuçlar alınmış.
Saç Yağlanması İçin Nasıl Şampuan Tercih Edilmeli?
Şampuan seçerken saçı yağlandırmayan, kırılmasını önleyen, saçlı derinin kurumasını önleyen fakat az nemlendiren ürünler tercih edilmeli. Yine şampuan seçiminde yağ, silikon, lanolin , saç ve saçlı deriye zarar vermeyen ürünler tercih edilmeli.