Alopecia Areata

Alopesi areata ya pelad da denir. Vücudun kıl köklerindeki hücreleri öldüren madde salgılaması sonucu ortaya çıkar. Genellikle para büyüklüğünde yuvarlak alanlar şeklinde tam kelleşme tarzında kayıplar olarak karşımıza çıkar. Tüyleşme olmadan parlak cilt ortaya çıkar. Türkçede saçkıran olarak adlandırılır.

Alopecia areata nedenleri;

Bağışıklık sisteminin yanlış çalıması ;

Tüm otörlerce kabul edilen sebep budur, bağışıklık sistemi yanlış çalışır. Otoimmün denilen bu sebepte vücuk kendi kıl köklerine zarar veren maddeler üretmektedir. Bu maddeler kıl köküne gidip oradaki hücreleri öldürmektedir. Tedavide bu çok önem arz etmektedir çünkü bu oluşan zararlı maddelerin zararını engelleyen suquarik asit di butil ester tedavide en iyi sonuç vermektedir.Vücutta oluşan, kökü öldüren bu maddenin hangi sebeple oluştuğu, bazı kişilerde tüm kılları etkilerken bazı kişilerde daha dar alanı etkilemesinin nedeni belirlenememiştir. Stresin tetikleyebileceği düşünülmektedir.

Genetik olabileceği yönünde görüşler olsa da fikir birliği yoktur.

Saçkıran çeşitleri;

Türkçede ayrıca isimlendirilmemiştir

Alopecia areata ; dökülmeler dar alanlardadır bir veya daha fazla olabilir.

Alopecia totalis ; tüm saç kaybedilir ama sadece saç tutulmuştur.

Alopecia universalis ; tüm vücut kıllarının kaybıdır.

Görüldüğü yerler;

Vücutta kıl olan her yerde görülebilir, genel adı saçkıran olsa da sakalkıran gibi isimler de kullanılır. Görülme sıklığı şu şekildedir;saç, sakal, kaş, bıyık be gövde kılları.

Saçkıran

Saçkıran belirtileri;

Belirtileri şu şekilde sıralanabilir

Dökülme alanları yuvarlak veya benzer şekillidir; Erkeklerde görülen diğer saç dökülmeleri net çizgi halinde değil yumuşak geçişler halinde ve çok daha geniş alanlardadır, sadece şakaklardaki dökülmeler net çizgi halindedir. Kadınlarda görülen ise daha çok tüm kafada yaygın haldedir.

Kısa sürede ciddi kayıp olur; Genetik saç dökülmesinde uzun zamanda tüyleşerek dökülme vardır buna minyatürizasyon denir.

Dökülme tamamlandığında zemin parlak hale gelir;diğer dökülmelerde az veya çok tüyleşmiş şekilde kıllar kalır.

Aynı dönemde veya sonrası kısa sürede yeni alanlar eklenebilir

Oluşan kelleşme alanları giderek genişleme eğilimindedir.

Saçkıranın olduğu alan biraz daha koyu renklidir.

Ağrı, acı, sızı gibi hiçbir ek klinik bulgu olmaz.

Kıllar hafif çekildiğinde acı vermeden çıkar

Dökülme öncesi deride herhangi bir kızarıklık, kepeklenme veya su toplama görülmez, bu diğer dökülme sebeplerinden mantara bağlı dökülmeden ayırt edici özelliktir, mantara bağlı dökülme de saçkıran gibi sınırlı alanda dökülme yapabilen hastalıklardandır.

Alopecia areata tedavisi;

Tedavide başarı sıralaması ve uygulanan yöntemler şu şekildedir.

SADBE tedavisi; Saçıran hastalığının sebebi olan immün maddelerin köke zararını engelleyen tek madde SADBE (Squarik Asit Di Butil Ester ) dir. Sorunu temelden çözmektedir ve bu sayede başarısı farklı çalışmalarda % 90-97 arasında verilmiştir.

DPCP ( difensipron diye okunur) etki mekanizması suquarik asit di butil ester (SADBE) aynıdır. Mutajenik yani vücut gen yapısında değişiklik yapması (sonradan olacak çocuklarının sakat kalabileceği) sebebiyle DPCP adlı maddenin kullanımı SADBE ye göre daha azdır, başarısı yakındır % 90-95 ler düzeyindedir.

Saçkıranda iğne tedavisi;

Depo kortizonlar kullanılır.Farklı kaynaklar % 60 ile % 80 lar düzeyinde kabul edilebilir düzeyde tedavi ettiğini yazmaktadır. Burada kabul edilebilir başarı eskisi kadar sık çıkmasa da kozmetik olarak büyük oranda iyileşmeyi ifade etmektedir. Genel ortalamaya bakıldığında % 80-85 ler düzeyinde bir tedavi başarısı olduğu söylenebilir. Ciltte incelme yapabilir.

Saçkıranda sarımsak tedavisi;

En yaygın bilinen tedavidir, cildi tahriş ederek etkili olur. Başarısı % 50 kadardır yani kullanan 100 kişiden 50 kişide kozmetik olarak kabul edilebilir düzeyde geri saç çıkması elde edilir diğer 50 kişide hiçbir değişiklik olmaz

Alopecia areata saç ekimi;

Son tercih olmalıdır çünkü doğru tedaviyle % 95 ler düzeylerdedir ve bu yüksek ihtimal kullanılmadan ekime karar verilmemelidir. Ekilen saçlarda hastalığın olma ihtimali diğer alanlardaki ile aynıdır.

Saçkıranda tedavi süresi;

En az 4 ay olmalıdır yani başlanan tedaviye 4 ay olmadan son verilmemlidir.

7 comments

  1. hocam allah aşkına cevap verin. 21 yaşındaım genetik saç dökülme yok ailede kimsede yok bende var hemde acayip dökülüyor hocam kullanmadığım ilaç klamadı hocam kan sonuçlarım hep iyi acama dht ile ilgili olabilirmi lütfen yardımcı olun ben AVODART VEYA ALOPECİA VEYA SAW PALMETTO MU KULLANAYIM NE YAPAYIM elli defa doktora gittim hiç birşey değişmedi

    • genetik saç dökülmesi tedavisi sabır isteyen bir durumdur.düzenli ilaç kullanmak gwrekir.hairforte sprey ve xpecia tablet kullanabilirsin.tedaviye başladığında ilk 1-2 ay saç dökülmesi artar çünkü kalite kaybedeb kıllar dökülür.ve arkasından kalısı anageni uzun sağlıklı kıllar gelir.
      Op Dr. Atilla Kaya

  2. Hocam yorumlarınız doğrultusunda sadbe adlı ürünü aldım ve kullanmaya başladım bugün. En fazla 6 ay kullanın ve 6 ay sonunda bir etki alamazsanız ürünü kullanmanıza gerek yoktur yazıyor çıkan kağıtta. Şimdi benim 4-5 tane bozuk para büyüklüğünde farklı yerlerde dökülme mevcut ve çok eski değil. Bunların 6 ay değilde, mesela 1 ay, 2 ay da falan çıkma olasılığı var mı şansıma o dökülmelerin? Öyle 3-5gün 5-10gün de geçecek birşey degil anladığım kadarıyla doğrumudur? Birde yanlış anlamadıysam sadbe’nin hiçbir yanetkisi yoktu dimi? Bunu kullanırken böyle sarımsak falan gibi şeyleride kullanmama gerek var mı sizce ,tavsiye edermisiniz. teşekkürler şimdiden
    Op.Dr.Atilla Kaya
    eğer uzun zaman olmadıysa saçkıran oluşalı vee yaşınız gençse 15 dünde kıl köklerini hissedebilirsiniz.bu dönemde saç kalitenizi arttırmak için biotin yada xpecia tablet kullanabilirsiniz.ek sarmısak vb kullanmaya gerek yok

  3. Merhaba hocam 5 yasinda kizim var 2.5 yildir saclari bolgesel dokuldu son 1 aydir totale yayildisuan hic saci yok saclar kokten kiriliyo nokts nokta sonra onlarda dokuluyor.doktor difensipron tedavisi onerdi yanetkilerinden tedirginim oneriniz varmi cok caresizim buarada 3kez cikti tekrar dokuldu saclar cevap verirseniz cok sevinirim
    Dr Atilla Kaya
    bu konuda etkin iki ürün var zaten,difensipron yada sadbe

  4. S.a doktor bey, saçkıran olalı üç buçuk ay oldu. Sacimdaki dökülen alanlarda saçlar gelmeye başladı ve hattal gitgide kalınlasiyorlar. Saçlarımı uzatmaya başlasam dökülme yayılır mı tekrar dökülme olur mu? Sakalimdada toplu iğne ucu kadar dökülmeler oluyor bu yüzden sakal uzatamiyorum durdurmak için ne yapmalıyım bilgi verirseniz mutlu olurum. Teşekkür ederim.
    Op Dr Atilla Kaya
    sadbe kullanabilirsiniz.stresten uzak durun.

  5. Hocam yanıtınız için teşekkür ederim.. Fakat yazinizin bir bölümünde ” DPCP ( difensipron diye okunur) etki mekanizması suquarik asit di butil ester (SADBE) aynıdır. Mutajenik yani vücut gen yapısında değişiklik yapması (sonradan olacak çocuklarının sakat kalabileceği) sebebiyle DPCP adlı maddenin kullanımı SADBE ye göre daha azdır, başarısı yakındır % 90-95 ler düzeyindedir.” şeklinde yazmışsınız böyle bir yan etkiye rağmen kullanmak mantıklı mıdır sizce. Xpecia da da benzer yan etkiler mevcut mudur? Tekrar teşekkür ederim.
    Op Dr Atilla Kaya
    Aslında mutajenik etki daha çok çocuklarda ve çocuk yapmayı düşünenlerde önemsenir. Bu yan etki sadece DPCP de vardır.

  6. Merhaba hocam, öncelikle titizlikle soruları yanitladiginiz için teşekkürler.. Saça dair herşey adlı kitabınızı da okudum güzel bilgiler içeriyor. Size bir sorum olacak, bende 8 ay önce saçkıran rahatsızlığı ortaya çıktı, kremler ile başlayıp doktorların verdiği solüsyonlar ve ardından kenacort ve kortizon içeren ignelerin hem lokal hem kalçadan enjektesi ardından antralin içeren krem kıvamında yapma ilaçlar tabi doktor reçeteli tüm bunlar. Fakat bu süreçte sürekli saç kıranlı bölgeler arttı ensede başladı ve 7,8bölgede 1 cm ila 2 cm çapta sacsiz bölgeler oluştu. Özel bir hastanede doçent doktordan tedavi alıyorum fakat o da çare bulamadı.. Son olarak difensipron immunoterapisi önerdi fakat hem tedavi zorluğu hem her hafta muayene hem bütçeyi hem bünyeyi zorlayacagindan ve tedavi garantisi verilemediginden tedaviyi uygulamadim. ilk sorum bundan sonraki süreçte ne yapmam gerek düşüncem o ki uygulanan kortizon ve aşırı tedavi daha yayginlastirdi hastalığı.. İkinci bir sorum ise bu süreçte saçlarım çok cansizlasti ve inceldi. Xpecia tablet kullanmak istiyorum fakat içeriğinde biotin 2mg sizce yeterlimi xpecia ile birlikte solgar 5mg biotin kullanilabilinir mi? Şimdiden teşekkür ederim, iyi çalışmalar hocam.
    Op Dr Atilla Kaya
    Saçkıranda 10 mg biotinin faydalı olabileceği yönünde yazılar var ama xpecianın saçkıranda yararlı olması pek beklenmez, kalite artışıı için kullanabilirsiniz.
    Difensipron (DPCP) etkili bir ajandır bence denemelisiniz, difensipron gibi immunoterapik diğer bir ilaç squarik asit di butil ester (SADBE) var onu da kullanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.