Kafada aşı kepek olması kişiyi fiziki olarak rahatsız ettiği gibi sosyal olarak ta rahatsız eder.özellikle koyu renk giyilen kış aylarında omuzlarda biriken kepek ciddi sıkıntı yapabilir.
Hafif düzeydeki kepek sıradan şampuanlarla rahatlıkla tedavi edilebilir her ne kadar tekrarlasa da yeniden şampuan kullanımıyla düzelir ancak orta ve yoğun kepeklerde sıradan şampuanların etkisi yetersiz kalır ve daha etkili ürün kullanmak gerekir.
Yoğun kepeklenmede asıl sorun mantar olmasıdır, malesezia furfur ve pytrosporum ovale adlı mantarlar aşırı kepeklenme yapar ve tedavide mutlaka bu mantarları öldüren şampuan kullanılmalıdır.
Bu mantararda en etkili madde climbazol dür ( climbazole ) eskiden beri kullanılan ketokonazol,itrako nazol gibi ürünler mantarlar tarafından tanındığı için etkileri daha sınırlı kalmaktadır bu sebeple climbazol içeren şampuan kullanımı daha iyi sonuç alınmasını sağlar.
Aşırı kepeğe etkili şampuanlar genellikle kötü kokuludur ve saçı çok kuruttuğu için günlük kullanıma uygun değildir bu sebeple haftada 2 defadan fazla kullanım önerilmez ancak bunların dışında günlük kullanılan kaliteli şampuanlara benzer şekilde hazırlanmış ve içeriğinde climbazol olan şampuanlar da vardır.
Yoğun kepek her ne kadar mantarlar sebebiyle ortaya çıksa da bu mantarın başkalarına bulaştığı yönünde bilgi yoktur ve yine bu mantrlar daha ağır iltihaplanamaya sebep olmazlar.
Diğer taraftan dikkat edilmesi gereken bir başka husus ta seboreik dermatitin başlangıç dönemlerinde keperme şikayete ön plandadır, climbazol içeren şampuanlara rağmen şikayet devam ediyorsa seboreik dermatit açısından dermatologun fikri alınmalı seboreik dermatit ise ek ürünler kullanılmalıdır.
ben doktora gittim bana kentoral kepek ilaçı verdi şampuanı sürtüm kafamda kepek kalmadı şampuan bitti yine kepek çıkıyo allah rızası için ne yapmam lazım kurtulmak için dışarıya çıkamıyom hem saçlarımı sıfıra vuruyom kepek var diye
Op.Dr.Atilla KAYA
Aralıksız kullanabilirsiniz yada günlük kullanıma uygun climbazol içeren şampuan kullanabilirsiniz.