Kepek saçlı derinin en sık rastlanan sorunudur.Normalde insan derisi kendini sürekli yenilediğinden deri yüzeyinde bulunan ölü hücreler altta oluşan yeni hücreler tarafından yukarı doğru itilir en üstteki tabaka ölü tabakadır ve pul pul dökülür bu durum kepek şeklinde karşımıza çıkar.Kepeklenme daha çok kıllı alanlarda olur.Hücre değişiminin hızlandığı bahar aylarında kepekte artma olabilir.Normalde hafif düzeyde kepek herkeste olur.
Aşırı kepek durumunda bu değişim süreci çok hızlanmıştır ve hücre atılımı hızlandığından, bu hücreler kümeler oluşturarak döküldüğünden gözle görülebilir hal alır ve daha büyük parçalar halinde dökülür.
Yoğun kepek olgularında durum daha farklıdır doğal cilt değişim sürecinden farklıdır.Deri altında yerleşen malassezia furfur adlı mantarın oluşturduğu çok rahatsız edici şiddette bir kepek olur.Kepeğe ek olarak kaşıntıda vardır.
Bu tarz mantarlarda mantarın tedavi edilmesi gerekir mantar tedavi edilmezse şampuanlarla kepek kısmen azalsa da kısa sürede yeniden rahatsız edici düzeylere gelir.Yoğun mantar şampuanlarla değil uygun solusyonlarla tedavi edilmelidir.Tedavi mantar ilacı içeren solusyonlarla yapılabileceği gibi daha az yan etkiye sebep olan TTO (Tea Tree Oil-çay ağacı yağı) içeren solusyonlarla da yapılabilir.
Hafif düzeydeki kepek kepeğe etkili şampuanlarla tedavi edilebilir.
Aşırı kepeklenmenin bir diğer sık sebebi ise seboreik dermaittir,seboreik dermatitte yoğun kepeğin yanı sıra ciltte kızarıklık, ıslaklık ve kaşıntı da vardır,seboreik dermatit tedavisi ayrı bir başlıkta incelenecektir.