Alım yapılırken belirli kurallara dikkat edilmemesi greftlerin alındığı bölgede onarılması zor sorunlara yol açabilir.Fazla kök alımı yapılması durumunda “kaş yapayım derken göz çıkarmak “gibi yeni bir sıkıntıya sebep olabilir.Genellikle kişinin sıklık beklentisini karşılamayacak düzeydedir kişinin bu beklentisinden yararlanıp onu aldatmak yerine ekimin uygun olmadığı anlatılmalıdır.
Ekli resimde görüleceği gibi fazla alım yapılan alanda kelleşme olabilmektedir.Bu şekilde yoğun alım yapılan alanda oluşan kelleşme alışılmış saç dökülmesinden çok farklı göründüğü için daha çok yadırganmakta ve daha dramatik görünmektedir.
Kök alımı yapılırken nekadar alındığı kadar nasıl alındığı da önemlidir,motorla alım yapıldığında yeterli özen gösterilmezse çevredeki kökler de zarar görebilir.
Ekim için kök alınırken şunlara dikkat edilmelidir;
*Kökler kişinin greftlerindeki kök sayısına göre 0.8-0.9 mm uçlarla alınmalıdır,1.2 -1.4 mm uçlarla alımda hasar daha fazla olabilir.
*Kökler alınırken geride kalan köklerin alım alanını kapatacağı kadar alım yapılmalıdır,kök alımında çok yoğun çalışılmamalıdır.
*Motorla hızlıca almak yerine elin hassasiyeti kullanılmalıdır, bu şekilde çevredeki köklerin hasarı en aza indirilmelidir.
*Kişinin ısrarı daha yoğun alıma sebep olmamalıdır.
*Kök alım sayısına göre ücretlendirme yapılıyorsa daha fazla ücret alma gayreti içinde olunmamalıdır.
*Özellikle donör alanı seyrek ve cansız olan kişilere ekim öncesi “sizden 3000 greft çıkar” gibi cümlelerle alım ekibi taahüt altına sokulmamalıdır.
Ekli resimde de görlebileceği gibi kişinin alım bölgesi kabul edilemez düzeyde seyrekleşmiştir ama buna karşın ekim yapılan alanda beklenen olumlu sonuç alınamamıştır.Bu vaka genel olarak değerlendirildiğinde strateji hatası yapılmıştır.Hiç saç ekimi yapılmasaydı kişinin görselliği daha güzel olurdu.Veya donör alan olarak ense ve kulak üstü değilde sakal veya göğüs alanları kullanılsaydı hiç olmazsa kaş yapayım derken göz çıkarılmamış olurdu.Normal saç dökülmesi fazla yadırganmazken alışılmadık bölgelerdeki seyreklik saç dökülmesinden daha çirkin görünüme sebep olur.
Merhabalar hocam hayırlı geceler,benim merak ettiğim daha doğrusu düşündüren bir konu hakkında bilginizi almak isterim ,öncelikle siteniz çok güzel ve yararlı buldum belirtmek isterim,hocam saç ektirdim üst kısımda hiç bir sıkıntım yok sadece ön iki yan taraf yaklaşık 2000 e yakın Greft alındı ,sorum şu ki ,Donör bölgemden alınan saçlar tekrar çıkmıyıcak mantık olarak yaklaşık 22 gün oldu normal ekilen yerde şok sürecindeyim ve Donör bölgede uzamaya başladı ama iz belli daha yeni olduğu için tabiyki zamanla kapanıcak deniyor ve kapanıyor ama hocam ben bir kaç ay sonra 4 ay sonra saç traşı olduğum zaman Donör bölge çizgisi belli olurmu bunu merak ediyorum ,buarada saçım sık baya ,yani ne kadar kısa kestirebilirim sürekli uzunmu bırakmam gerekicek ömrüm boyunca ,teşekkürler…
Op.Dr.Atilla Kaya
uygun uzunluğu berberinizle birlikte belirlersiniz ama hiç bir zaman sıfır kestiremezsiniz