Yağlı egzama, tıpta seboreik dermatit olarak da ifade edilen çoğunlukla saçlı deride nadiren göğüs arası ve altı, kuyruk sokumu, koltuk altı ve kulak arkası gibi bölgelerinde gözlemlenen kepeklenme ve pullanmaya neden olan bir cilt sorunudur.
Sıklıkla saçlı deride görünen yağlı egzama döküntülü bir cilt hastalığıdır. İnsanlar çoğu zaman saçlarında problem olduğunu düşünüyor olsa da problem saçta değil cilttedir. Kafa derisinin diğer bölgelere göre daha yağlı olmasından dolayı seboreik dermatit en çok kafada görülmektedir.
Seboreik Dermatit Belirtileri Nelerdir?
- Saç derisinde, saçta, kaş, sakal ve bıyık gibi kıllı bölgelerde kepeklenme.
- Kafa derisi, yüz, burun kenarları, kaşlar, kulaklar, göz kapakları, göğüs, koltuk altı, kasık bölgesi veya göğüslerin altında beyaz veya sarı pullarla yada kabuklarla kaplı yağlı cilt lekeleri.
- Cildin kızarması ve kaşıntı
Stres altında bir bireyseniz belirtiler çok daha şiddetli olabilir. Ayrıca soğuk ve kuru hava şartlarında belirtiler alevlenerek çok daha fazla artış gösterebilmektedir.
Yağlı Egzama Neden Olur, Sebepleri Nelerdir?
Seboreik dermatitin neden olduğu henüz netlik kazanmamıştır. Ancak sıraladığımız şu sebeplerle ilgili olduğu düşünülmektedir;
- Deride yağların salgılanmasında rol oynayan malassezia adı verilen maya.
- Bağışıklık sisteminin düzensiz çalışması.
Ne Zaman Doktora Görünmeli?
Aşağıda sıraladığımız durumlar gözlemlendiğinde doktora başvurmanız gerekmektedir.
- Cildin pul pul dökülerek saçlarda, kaş ve bıyıklarda yada elbisede görünerek utanç verici derecede rahatsız ediyor olması.
- Cildinizin enfekte olduğundan endişe ediyorsanız.
- Kişisel bakım önerilerini deneyerek herhangi bir olumlu cevap alamadığınızda.
- Bu durumun sizi psikolojik olarak da olumsuz etkilediği zamanlarda.
Yağlı Egzama Tanısı Nasıl Konur?
Doktorunuz yapacağı incelemelerle seboreik dermatit tanısını kolayca koyabilir. Bazı hastalıklara benzediği için bazen emin olmak adına biyopsi gibi çeşitli tetkikler yapmaya ihtiyaç duyabilir. Yağlı egzamaya benzer diğer cilt hastalıkları şu şekildedir.
Sedef Hastalığı
Sedef hastalığı da seboreik dermatitte olduğu gibi kepek gibi cildin pullanmasına ve dökülmesine neden olan bir hastalıktır. Ancak sedef hastalığında görülen döküntüler çok daha fazladır ve bu döküntüler gümüş rengine çalan beyaz renkte olmaktadır.
Atopik Dermatit (Egzama)
Bu cilt hastalığı da özellikle dirseklerin kıvrım yerlerinde, dizlerin arkasında ve boynun ön kısmında kaşıntılı ve iltihaplı bir cildin olmasına sebep olur. Sıklıkla tekrarla eğilimindedir.
Tinea Versikolor
Döküntülü bir cilt rahatsızlığı olan tinea versicolorun oluşumunda bir mantar türü rol oynamaktadır. Döküntüler gövdede görülür ancak seboreik dermatitin neden olduğu gibi kırmızı değildir.
Gül Hastalığı
Gül hastalığı çoğunlukla yüzde oluşur ve pullanma çok azdır. Yanma ve acı, kuru bir cilt, cilt renginde değişiklik, damarların belirginleşmesi, sivilce benzeri lezyonlar şeklinde görülebilir.
Kafada Yağlı Egzama Nasıl Geçer? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çoğunlukla saçlı deride ortaya çıkan seboreik dermatit problemi bunun için üretilmiş olan şampuanlarla ve düzenli kullanım ile tedavi edilebilmektedir. Tercih edilen bu şampuanların içinde %1 climbazol içeriyor olduğuna dikkat edilmelidir. %1 climbazol içeren şampuanlar genellikle tek başına yeterli olmaktadır ancak problem çok ileri düzeydeyse TTO içeren solüsyonlarla kombin şeklinde kullanılması önerilmektedir.
Türkiye’de üretilerek eczanelerde de rahatlıkla bulunan Seboderm Şampuan ve DermoTTO losyon saçlı derideki yağlı egzama tedavilerinde öne çıkmaktadır.
Seboderm Şampuan
Seboderm hem climbazol hem de kepek önleyici madde olan zinc pyrithione içermektedir. Aynı zamanda günlük kullanıma uygundur. Diğer benzer etken maddeler gibi saç derisinde incelme, tahriş ve iltihap gibi olumsuz durumlara yol açmaktadır. Seboderm şampuan sadece kepek önleyici değil aynı zamanda içeriğinde bulundurduğu Provitamin B5 sayesinde saç kalitesini artırıcı özelliğe de sahiptir. Ayrıca yine içeriğinde bulunan Polyqurtinium maddesi ile saçlarınızın yumuşamasını ve bununla beraber kolay taranmasını ve şekil almasını sağlamaktadır.
Dermo TTO Losyon
Kafada ki yağlı egzama probleminin çok aşırı olduğu durumlarda seboderm gibi bir şampuanla kombin olarak kullanılması gereken bir ürün olan Dermo TTO losyon, etkinliği bilimsel olarak da kanıtlanmış olan bitkisel özler tercih edilerek üretilmiştir. TTO yani tea tree oil sayesinde saçlı deride bulunan mantar, bakteri ve virüsleri yok etmektedir. İçeriğinde bulunan bir diğer etken madde ise meyan köküdür. Fitosteroller bakımından çok zengin olan meyan kökünün kortizon gibi bir etkisi vardır ancak kortizonun yan etkilerine sahip değildir.
Vücutta Yağlı Egzama Nasıl Geçer?
Seboreik dermatitin tam ve net bir tedavisi yoktur. Kişide ki yağlı egzama durumu geçse bile ilerleyen dönemde tekrar kendini gösterebilir. Dermatoloji uzmanları seboreik dermatitin tedavisinde genellikle kortizon içerikli kremler ve beraberinde bitkisel içerikli tekrarlamayı engelleyen kremler reçete edebilmektedir.
Seboreik Dermatit Kimlerde Görülür?
Her kesimden, her cinsten insanda ortaya çıkabilen yağlı egzama çoğunlukla beyaz tenli ve cildi yağlı olan kişilerde görülmektedir. Yeni doğmuş bir bebekten ileri yaşlarda ki erişkinlere kadar herkeste görülebilir. Yeni doğan bebeklerde bir aylık dönemde “konak” ismi verilen şekilde seboreik dermatit görülebilmektedir.
Seboreik Dermatit Tedaviden Sonra Tekrarlar mı?
Yazımızın akışında da üzerinde durduğumuz üzere bu problemin tam bir tedavisi yoktur. Atak dönemleri tedavi edilebilir ancak sonrasında tekrar görülebilir. Şampuan, losyon ve kremler düzenli olarak kullanıldığı taktirde mevcut egzamalar düzelebileceği gibi oluşmasına da önlem alınabilmektedir.
Seboreik Dermatit İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilmelidir?
Bu problemin muayenesi ve tedavisi için cildiye yani dermatoloji bölümüne başvurmanız gerekmektedir. Dermatoloji uzmanı yapacağı muayene doğrultusunda seboreik dermatit tanısını koyarak sizlere şampuan, losyon ve kremler reçete edecektir.
Kaynaklar:
1- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/seborrheic-dermatitis/symptoms-causes/syc-20352710
2- https://www.aad.org/public/diseases/a-z/seborrheic-dermatitis-overview